Josef Matějka hospodaří s rodinou na 140 hektarech orné půdy a 40 hektarech luk. Farmu v Barchově založil jeho otec v roce 2004. Pustili se do chovu skotu francouzského plemene montbeliard. Jedná se o uzavřený obrat stáda. Znamená to, že si telata vykrmí do jateční váhy tím, co sami vypěstují.
Prioritou je na farmě produkce mléka, ale v posledních letech se zaměřili také na vlastní „bourárnu“ a prodej masa lidem přímo ze dvora. Porážku zvířat zajišťuje řeznictví Francouz ve Skupicích. Maso je veterinárně ošetřeno. Josef Matějka si udělal kurz pro práci na jatkách, a proto si může maso zpracovávat sám do balíčků po 5 a 10 kilogramech přímo na farmě.
Aktuální složení balíčků a data porážky jsou dopředu zveřejněna na Facebook profilu farmy Matějka a lidé si mohou učinit objednávku. Farma k prodeji nabízí i vnitřnosti, takže se zužitkuje celé zvíře. Před vyzvednutím objednávky na farmě dávají zpětně zákazníkovi vědět, kdy bude připravena k odběru.
Certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt pro své hovězí maso může farma Matějka používat od jarní certifikace v roce 2025.
Mléko prodávají ve všední dny od 16.00 do 18.00 hodin a víkendy od 17.00 do 18.00 hodin. Maso poráží dvakrát až třikrát do měsíce. Všichni, kdo si přijdou pro mléko či maso, se mohou na farmě podívat na krávy i telátka, která právě mají. Chloubou farmy jsou starokladrubští koně na dvoře.
Kontakt
Farma Matějka – Josef Matějka
Barchov 18 • 530 02 Pardubice
tel.: 739 293 182